ışık hızında zamanın durması


  • Anlaması bir hayli zor bir kavramdır. Hakkında bir çok şey okumama rağmen hala saçma gelmektedir.

    Öncelikle zaman nedir ? Hep bunu soruyorlar what is time ?. Zaman ışık hızının kendisidir. Diyolla. Tamam öyle olsun deyip başlayalım.

    Işık hızı; ortalama 300.000 km/saniyedir. Yanı ışık bir saniyede 300.000 km yol kateder. Işığın dünyadan aya gitmesi 1 saniye sürer.

    Hız da şöyle hesaplanır. Hız=Yol/zaman. (bkz: Km/saat). Mesela 100 km yolu 1 saatte gidiyorsak hızımız 100km/saat’tir. Şimdi bir grafik çizelim, dikey çizgi yol, yatay çizgi zaman olsun. Mantıken ne kadar hızlı gidersek zamanda o kadar kısalır. Zamanda yolculuğun temeli aslında budur. Yolu 100km olarak belirleyelim, hızımızı 200km/saat yaparsak varış noktasına 0.5 saatte gideriz. Peki varış noktasına 0.0 saatte gitmek için hızımız ne olmalı ? Mantıken hız=yol/zaman yaparsak yol/0 yanı sayı/0 sonsuz eder. Sonsuz hız nedir ?

    Hızlandıkça zaman neden yavaşlar ? Atom saati denilen bir hikaye var. Bu saat sezyum-133 atomunun 9'192'631'770 vibrasyonunu 1 saniye olarak kabul eder. Yani çok çok çok küçük zaman dilimlerini ölçebilecek bir saattir. Bu saatten bir tane yere ve bir tanede jet uçağına koyuyorlar . Jet uçuyor havada saatlerce. Sonra bu iki saat karşılaştırıldığında jetteki saatin, yerdeki saatten geri kaldığı görülüyor. Defalarca deneniyor sonuç aynı. Hesaplama yapıyorlar. Jetin hızı atıyorum 2000km/saat, jetteki saat 1 saniye geri kalmış. Bu mantık ile saniyede 300.000 km hıza ulaşırsa saat tamamen durur. Bu yüzden hız sınırı 300.000km/saniye olarak hesaplanıyor yanı ışık hızı. Sonsuz hız denilen şey bu diyorlar. Tamam. Veya ben öyle anladım. Zaman neden yavaşlar ise şöyle oluyor. Uzay-zaman denilen birşey var, uzay-zamanda hareket eden hiçbirşey ışık hızını geçemez. Çünkü sınır ışık hızıdır. Sınır nedir . 1 litrelik bir şişeye 1 litreden fazla su koyamazsın. İste tıpkı bunun gibi. Uzay-zaman dedik bu bizi grafiğimize tekrar götürüyor. Zamandan çalmak istiyorsak daha çok hızlanmalıyız. Ama zamandan çalmaninda bir sınırı vardır. Zamanın tamamını çalarsanız ışık hızını çıkarsınız. Daha fazla zamandan çalmak isteyebilirsiniz, ancak bu boş bankayı soymaya benzer. Yanı uzay ve zaman bir denge içindedir. Bu dengeye göre zamanın tamamını çalarsak, zamanda diye birşey olmaz ve doğal olarak zaman durur. Zamandan çalmak icin ise hızlanmamız gerekir. Ne kadar hızlı ise zamandan o kadar çalarsın. Bir yazı yazacağız daktiloda. Hala daktilo Kullanan var mi bilmiyorum ama (:. Normal hızda Yazmamız 1 saat sürüyor. Hızlanıyoruz, zaman yarım saate düşüyor, hızlanıyoruz 1 dakikada yazıyoruz, hızlanıyoruz 1 saniyeye düşüyor, hızlanıyoruz 0.1 saniyeye düşüyor, hızlandığımız her ivmede zaman azalıyor. Öyle hızlanıyoruz ki zaman 0.0 oluyor. Zamanın tamamını hiza dönüştüyoruz. Yanı umarım böyledir. Burayı bende tam anlamadım. Zaman nasıl enerjiye dönüşür?? Saçmalık. Buna da söyle birşey geliştirmişler. Zaman enerjiye dönüşmüyor. Hız zamanla ters orantılıdır. Bunu hala araştırıyorum neden ters orantılı olduğunu hala anlamadım.
    Newton öyle bulmuş.

    general relativity Yanı genel görelilik ise şunu söyler. zaman görelidir. Buda en uç örnekle söyle anlatılır. Işıkğı çıplak gözle izleyebiliyor olsaydik. Gönül rahatlığıyla 1 saniyede 300.000km yol gidiyor derdik. Bu doğru. Burda biz bir gözlemci oluyoruz. Peki biz ışığın kendisi olsaydık? O zaman işler karışıyor. Işık hızında zaman 0 dedik, yanı ışık doğduğu an zaman onun için 0, ışık 100km yol gitti zaman hala ışık için 0, ışık 500km yol gitti zaman hala ışık için 0, ışık 300.000 km yol gitti ama hala zaman ışık için sıfır. Gözlemci için 1 saniye geçmişken ışık için zaman durmuş durum. İste bu görelilik, yanı zaman kişiye göre görecelidir. Bu ışık 13.8 milyar yıl yol gitsede, zaman ışık için hala 0’dır.

    Peki ışık hızını geçersek ne olur ?

    Edit: Bir fizikist değilim, biyolog’um. Çok zeki değilim yanlış anladığım yerler olabilir. Doğrusunu bilen varsa lütfen düzeltsin. Hatta fizikten nefret ediyorum.