2 temmuz sivas katliamı anmaları


  • 2 Temmuz 1993'te Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin organize ettiği Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli yakıldı.
    Çoğunluğu Alevi 33 yazar ve ozan ile iki otel çalışanı yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetti. Ayrıca dışarıda toplanan göstericilerden de iki kişi hayatını kaybetti.

    Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında etkinliklerin bir bölümünün de Pir Sultan Abdal’ın sazının çalındığı Sivas şehir merkezinde yapılması öngörülmüştü. Bu kapsamda pekçok aydının yanı sıra Aziz Nesin ve Ozan Türkyılmaz bu etkinlik nedeniyle dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin'in özel davetlisi olarak bu kente gelmişti.
    2 Temmuz 1993 günü organize biçimde öğle saatlerinde Paşa ve Meydan camilerinde çıkan gruplar önce etkinliklerin yapıldığı Kültür Merkezi’ne ulaşarak, bir gün önce dikilen anıtı kısmen tahrip etti. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.

    Hızını alamayan ve sayısı yaklaşık 10.000'e ulaşan saldırgan grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti. Grubun sayısı akşam saatlerinde 20.000'e yaklaştı. Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı bunun sonucunda taşlanarak camları kırılan Madımak Oteli'ne sıçrayan yangın sonunda otele sığınmış olan aydınlardan, aralarında Asım Bezirci, Behçet Aysan, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Ozan Türkyılmaz'ın bulunduğu 37 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu.Başından yaralanan Aziz Nesin'i linç edilmekten araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesine götürüldü.
    Kaynak:Sivas Katliamı Anma Etkinlikleri

    YÜRÜYÜŞLER

    1 Temmuz günü saat 17.00’de PSAKD Ankara Şube önünden Dikmen 2 Temmuz Anıt Park’a yürüyüş gerçekleştirilecek. Yürüyüşün ardından Gökhan Kılıç, Uğur Tezcan’ın da aralarında bulunduğu sanatçıların katılımıyla müzik dinletisi gerçekleştirilecek. Dinletinin ardından anma etkinlikleri için Sivas’a gidecek grup uğurlanacak.

    1 Temmuz günü saat 17.30’da Batıkent Meydan AVM’den PSAKD Derneği Cemevi’ne başka bir yürüyüş daha gerçekleştirilecek. 1 Temmuz günü yapılacak son yürüyüş ise Mamak Emek ve Demokrasi güçlerinin katılımı ile saat 17.00’de Tek Mezar Parkından Tuzluçayır meydanına olacak. Yürüyüş sonrası Ferhat Tunç ve Hüseyin Kaya’nın katılımıyla müzik dinletisi yapılacak.

    2 TEMMUZ MİTİNGLERİ

    2 Temmuz Pazar günü ise, Ankara’da saat 17.00’de Kurtuluş’tan Kolej Meydanı’na yürüyüş düzenlenecek ve meydanda kitlesel miting gerçekleşecek. 2 Temmuz’da Sivas’taki kitlesel yürüyüş ise saat 11.00’de Seyrantepe Mahallesi’nden başlayacak ve Madımak Oteli önünde son bulacak.