hayvanlardan tanrılara sapiens


  • sözlükte var olan okuma etkinliğinin on birinci kitabı olarak seçilmiştir kendileri, umarım bu sayede bir çok sözlük yazarının elinden geçmiş olur şu kitap baştan aşağı. ben ise daha önceden okumuş biri olarak gelecek kişileri aydınlatmayı planlıyorum.

    ilk önce uyarımdır, çocukları pistten alalım; kitabın içerisinde hiç bir ırkı, dini ve kültürel tarihi aşağılar derecede cümle yoktur fakat güzel iğnelemeler vardır. size yaşadığınız hayatı sorgulama şansı tanır. yok efendim benim dinimle, ırkımla, etnik ve fenni'*' yapımla dalga geçiliyor, alay ediliyor derseniz derhal kitabı hiç açmadan okuyacak birine verin. koskoca bilimsel ve bilişsel tarihi 'ben bu ceketi buraya assam bin sene sonra yine burada olacak, hani evrim nerede?' diyerek çökertmeye çalışmayın yani durduk yere.

    kitaptan güzel şeyler; kitabı türkçe okuduğunuzu varsayıyorum ki kitap içerisinde türk ırkına ait yapı incelenmiştir ve sanırım bu türkçe baskıya özel bir şey. türkiye topraklarından, göçlerden, dünya üzerindeki her baskıda söz ediliyor zaten. as bayrakları as as as. ayrıca kitap bilimsel bir tarih olduğu için gözünüzü korkutmasın. zaten yuval noah harari sıkıcı olmayacak şekilde yazmış.

    kitap genel olarak insanlık tarihi ve milattan önceki döneme dayanana kadar sapiens ve önceki insanlık ırklarının dünyayı nasıl talan ettiğini içeren metinlerden oluşuyor.

    --- spoiler ---
    Ormana melekler ve tek boynuzlular görmeye giden insanların hayatta kalma şansı kesinlikle ormana mantar ve geyik bulmaya giden insanlardan daha az olacaktır. Ayrıca eğer zamanınızı var olmayan koruyucu ruhlara dua etmekle geçirirseniz, gıda toplamak, savaşmak ve üremek gibi bazı şeyler için kullanacağınız değerli vakti boşa harcamış olmaz mısınız?
    --- spoiler ---

    bu beni kesmedi be oktaycan diyenler için size şöyle bir link bırakayım madem: hayvanlardan tanrılara sapiens