deizm


  • radikal islamcıların ve radikal atayizlerin zoruna giden güzide, harikulade inanç biçimidir. ayrıca bir yaşam biçimidir. tum dinleri reddeder lakin saygılıdır. daha önce yazmışlar "ara durak" filan. o kendi durağınız olur. deizm ateizme başlangıç değildir. hele hele saygısız hiç değildir.

    açayım biraz..

    peygamberleri veya dinleri reddetmekle birlikte, insanoğlunun yapabildiklerinden daha yüce evrensel yaratıcı bir gücün varlığını, insanın doğuştan gelen aklıyla, doğa ve evrendeki kanun ve tasarımı kişisel gözlemleriyle onaylayarak ebedileştirmektir.

    semavi dinlerde yani musevilik, hıristiyanlık, islam gibi dinlerde insanın, önceden evrim geçirmeksizin yaratıldığına inanılır. bu inanış deizmde yoktur. deistler genelde doğaüstü olayları (kehanet veyahutta mucizeler), yaradanın dinlerle olan bağını, kutsal metinleri ve ortaya çıkmış tüm dinleri reddederler.

    bunun yerine; deistler doğru dini inanışların insan mantığında ve doğal dünya'nın kanunlarında görmeyi tercih ederler. bu doğrultuda da; varolan tek bir tanrının ya da üstün varlığı kabul ederler.

    a) deizm'in kabul etmediği öğeler nelerdir?

    1- tanrı tarafından ilan edilmiş veyahutta yazıldığı iddia edilen kitaplara sahip olan dinlerin reddi.
    2- incil'in tanrı'nın sözü olduğunun reddi.
    3- mucizelerin ve kehanetlerin reddi.
    4- dini bilinmez öğelerin reddi.
    5- incil'deki yaratılış hikayesinin ve insanların doğuşta günahkar olduklarının reddi.
    6- hristiyanlığın reddi.
    7- yahudiliğin reddi.
    8-tevrat'in insanlığa geldiği düşüncesine reddi.
    9-kuran'ı kerim'in reddi
    10-müslümanlığa tıpkı hristiyanlık ve yahudilik gibi tamamen reddi.
    11- ateizm, agnostik ve türevlerine kesin red.



    son olarak islamcilara gelsin:

    islam dini açısından deizm'e inananların, islamcıların ne dediğinin pek ilgilendirmediği akım. insan oğlu kitaplara bağılı kalmak, kitaplara inanmak zorunda değildir.

    tanrıyla arasına herhangi bir kitabı koymak zorunda değildir, kitaplarda yazılanlara göre hareket etmek zorunda değildir.

    tanrıya olan sevgisine kimseyi karıştırmak zorunda değildir.

    işte bu noktada siz kitleniyorsunuz arkadaşım, kimse bir ''insan''ın ya da insanların kitaplarda yazdığı şeylere inanmak, onlara güvenmek zorunda değil, tanrıyla arasına herhangi birini koymak zorunda değil, ona olan sevgisi sadece ona özeldir, başkalarına değil, hele hele kitaplara hiç değil.