nobel barış ödülleri



  • nobel ödüllerinin ortaya çıkışı alfred nobel ile başlar..
    alfred nobel abimiz Nobel barış ödüllerinin babasıdır. 1 ekim 1833'de madenci bir babanın oğlu olarak dünyaya gelmiştir. babasının mesleği dolayısıyla patlayıcılara özel bir ilgi duymuştur. zaten bu ilgi de sonunda ona büyük bir ün bırakmıştır.

    1866'da ilk defa dinamit dediğimiz patlayıcıyı icat etmiş ve avrupa'da büyük sükse yapmıştır.Stocholm'de küçük bir laboratuvar kurmuş ve çalışmalarına burada devam etmiştir. Hatta bu çalışmaları sırasında kız kardeşi emil'i de patlatıp öldürmüştür ki bu pek bilinmez. Neticede dumansız barutu da bulup alemlerin kralı olmuştur. Lakin kaldı ki sen o kadar kimyasal ile oyna, onu buna kat, ordan burdan alengirli maddeler bul, reaksiyon falan filan derken San Remo'da 1896'da beyin kanamasından gitmiş.


    Alfred Bernhard Nobel' Dinamitin babası olarak bilinir...
    Bu abimizin dünyanın en büyük silah tüccarı olduğu da söylenir. Kırım savaşında Rusyaya mayın satmış, savaş bitince iflas etmiş, daha sonra araştırmaları sırasında bir patlamayla 3'ü ailesinden olmak üzere 4 kişinin ölümüne sebep olmuştur. öldüğünde 30 milyon kron parası varmış bu abimizin, vasiyetinde belirttiği Nobel ödülü olayı da İsveç akademisi'ni oldukça zor durumda bırakmış, Alfred nobelin vasisinden defalarca bu bölümü vasiyetten çıkarması istenmişse de, bu silah tüccarının adına, - barış ödülü de dahil - her yıl dünyanın en önemli ödüllerinden biri verilmektedir.

    Tabi vasiyeti de bu kadar değil. 1 Milyon kron kadar parasını da , yeğenlerine ve gençliğinde aşık olduğu sofie hess isimli hatuna bırakan, dahi, cani ve de romantik insan..

    Bundan gari Nobel Barış ödülü de dahil bu adam adına her yıl 5 farklı dalda ödül verilmeye başlanmış ...
    (bkz: alfred nobel) (bkz: bombacı)