çin sayesinde üretim araçlarının elimize geçmesi


  • insanlık adına umut verici durumdur.

    çin devleti yerel üreticilerin maliyetlerini düşürmek için elinden geleni yapmaktadır. afrikada maden ocağını senelik kiralayıp çıkardığı madeni çok az karla kendi üreticisine satmaktadır. enerji fiyatlarınıda düşük tutarak bir ürünün minimum maliyetle ortaya çıkmasını sağlamaktır.

    mesela makine yapmayı sağlayan elektronik ve mekanik ürünler 10-15 sene inanılmaz pahalı idi.
    bugün çin sayesinde bu ürünleri 8-10 kat bazen 30-40 kat ucuza satın alabilmekteyiz. adam step motorunu $50'dan satıyor mesela, çin step motor fabrikasını türkiye'ye getirip bize bedava verse, işletme ve hammadde maliyetleri ile $50'a maliyeti kurtarmaz.

    bir örnek vereyim. pirinç musluk satan bir firma ile görüştüm 3-4 sene öncesinde. çinden pirinç musluk satın alıp, türkiye'de eritip külçe pirinç yapıp satsanız para kazanıyormuşunuz türkiye'de. bu ne biçim bir maliyet düşürmektir, hesap edin.

    bu durum pratikte üretim araçlarının halkın (hemde tüm dünya halklarının) eline geçmesini sağlıyor gibi geliyor bana.

    çin malların kalitesizliği sorununu ise kabul etmiyorum. çinde bir fabrikaya gittiğinizde size hangi kalitede ürün istediğinizi sorar. yüksek kalite isterseniz fiyat farkını söyler ve o şekilde üretir. ama bizim ithalatçılar mümkünse hemen bozulup atılan ürünler getirdiği için böyle bir algı oluştu türkiye'de. çinde bir klima fabrikası arkadaşıma "siz ne biçin insanlarsınız" demiş, türk ithalatçılar çabuk bozulsun hemde $2 maiyet düşsün diye bakır boru yerine alüminyum boru kullanmalarını istiyormuş bu fabrikadan.