yazarların küçük ama etkili tasarruf yöntemleri


  • - 5*10 kuruş gibi küçük paraları, cebimde kalan 1 liraları 50 kuruşları felan bir kutunun içine sallıyorum. Belirli bir süre sonra 6-12 ay içinde kumbarayı açınca biriken para ile seyahate çıkıyorum. Geziyorum.
    - Sıcak fırsatları takip ediyorum. Böylece bir ürünü olması gereken fiyattan neredeyse %50 %60 indirimle alabiliyorum.
    - Yurt dışı alışverişi çoğu zaman çok daha uygun fiyata gelebiliyor.
    - Ücretsiz program aktivasyonu veren konuları takip ediyorum. Genelde reddit üzerinden buluyorum. Böylelikle hiçbir programa ücret ödemiyorum.
    - Hiçbir zaman basılı kitap satın almıyorum. Online pdf ve epub dosyaları ile tabletimden okuyorum. Böylece çok daha uygun fiyata almış oluyorum. (Birçok kitabın korsanını bulabilir ve ücretsiz olarak okuyabilirsiniz. Fakat sözlükte korsan tartışması yaratabileceği için bunu öneri olarak eklemiyorum. Çünkü nihayetinde birçok kişi izlediği filmleri korsan izliyor, programları crackli kullanıyor) Tablet imkanınınz yoksa kütüphanelerden yararlanmakta bir alternatif olabilir.
    - Hosting ücreti vermiyor. Firmalarla sponsorluk anlaşması yapıyorum. (Şuan ki firmamla henüz bu konuda anlaşma sağlamadım)
    - Ayakkabı, elbise vb. önce AVM lerde deniyorum. Daha sonra üzerime uygun olan ürünleri internetten satın alıyorum. Böylece hem kupon kullanabiliyor, hem kredi kartımın imkanlarından faydalanabiliyor, hem site indirimi sağlayabiliyor ve çok daha uygun fiyata denk geliyor. Örneğin AVM lerde 240-270 TL arasında değişen fiyatla satılan bir ayakkabıyı internet üzerinde 140 TL ye almıştım.
    - Donanımhaber sıcak fırsatlar, BİM A101 Aktüel ürünleri (Genelde teknolojik ve kozmetik ürünler ve tatlıları için), Migros carrefour makro mağazalarının indirimleri (deodorant, temizlik malzemeleri, krem vs. çok indirime giriyor. )
    - Muz, kivi gibi yüksek fiyatlı satılan meyveleri öğrenci olarak almak lüks kaçabiliyor. Bu sebeple büyük mağazalar hafif kötüleşmeye başlamak üzere olan meyveleri hemen hemen yarı fiyatına indiriyor. Konya da Adese mağazalarında özellikle bu dediğim olay çok oluyor. Yarı fiyatına almış oluyorum (Not: Gayet lezzetli ve bozulmamış ürünler fakat hafif kabukları kararmaya başlamış ürünlrden bahsediyorum.)
    - Kısa mesafelerde otobüs yerine bisiklet tercih ediyorum (Yaz aylarında, biraz yaşadığınız şehrede bağlı.Konya da bisiklet yolları, bisiklet park yerleri, ücretsiz (ilk yarım saat, daha sonra her saat başı 1 TL ) beldiye bisikletleri var.)
    - Sokak hayvanları için evden besinler yerine, migrosta indirime giren mama çeşitlerini tercih ediyorum. Böylelikle çok daha ucuza gelebiliyor.
    - Evde tasarruf yapmaya çalışıyorum. Kalorifer peteklerinin arkasına mat cisim koymak, kombiyi sabit sıcaklıkta sürekli yakmak, pencere aralarına mikrofiber destekli yalıtkanlar koymak, gereksiz su ve elektrik kullanımından kaçınmak vb. Böylelikle paranız cebinizde kalıyor. Elbise ütülerken ütü bitmek üzereyken ütünün kendi ısısını kullanarakda tasarruf yapabilirsiniz. Zira ütüler çok fazla enerji harcarlar.
    - Dışarıdan çok yemek yememeye çalışıyorum. Üniversite yemekleri hem çeşitli 3-4 çeşit hemde ucuz (2-2.5 TL) olması sebebiyle öğünlerinizi rahatlıkla Üniversitenizde atlatabilirsiniz.
    - Nargile keyfi olan bir insanım. Kafelerde çok içmemeye çalışıyorum. Onun yerine set alıp kendim kendi nargilemi yapacağım. Sigara içenlerde kendi tütünleriyle kendi sigaralarını sarıp tüketebilirler.
    - Çay, kahve gibi ürünleri de internetten satın alıyorum. Kafe ve dışarıda pek içmemeye çalışıyorum. Böylelikle değerinin 15-20 katı kadar fazla para ödememiş oluyorum. Ayrıca kafelerde yapılan sıcak çikolata, salep, çay, kahve vb. ürünler genelde kalitesiz kullanılıyor. Kahve olarak Jacobs ve mehmet efendi colombia filtre kahvesi içiyorum. Fiyatına göre lezzetli bir tadı var. Türk kahvesi içenleri yormayacak bir tadı var diyebilirim. Aktarlardan da bitki çayımı alıyorum .Sabahları uyandığımda genelde kahvaltıdan önce veya sonra tüketiyorum. Vücut direncimi arttırdığını, anksiyetemi azalttığını söyleyebilirm.
    - Market alışverişlerinide toplu olarak internetten yapmak aynı şekilde büyük tasarruf sağlıyor.
    - Harcamalarımı not ediyorum. Eğer not etmezsem farkediyorum ki daha fazla harcıyorum.
    - Kaliteli ürünler satın alıyorum. Örneğin botum caterpillar ve morhipo indirimiyle 155 TL ye almıştım. Aynı ürün boynerde bu sene raflarda 349 TL den satışa başlamıştı. Eğer bunun yerine ucuz ve kalitesiz 100 TL ye FLO da satılan markalarını hatırlayamadığım botlardan alırsanız sizi yarı yolda bırakması çok muhtemel olacaktır. Ve verdiğiniz para boşa gidecektir. Tekrar yenisini almak zorunda kalacaksınız.
    - Spor için Üniversiteye veya belediyeye ait salonları kullanmak çok daha mantıklı. Örneğin konyada belediye spor salonları (Lüks salonlar) 3 Al 120 TL gibi uygun bir fiyatta iken aynı lükslükte özel bir salonda çok daha pahalı olabiliyor. Yüzmek içinde yine üniversite salonları çok daha uygun. Zaten genelde çok fazla kullanan olmuyor. Veyahut spor aletlerini satın alarak evinize kendi spor salonunuzu kurabilirsiniz. Spor için belediye parklarını da kullanabilirsiniz. Workstreet çalışması yapabilirsiniz.
    - Doğanın ücretsiz nimetlerinden yararlanabilirsiniz. Örneğin babam Amasyada balık tutup getirirdi, ve nehir balığı çok lezzetli olurdu. Böylelikle öğünlerinizi atlatabilirsiniz. Özellikle karadenizde mantarlar çok lezzetli oluyor. Kısacası eğer imkanınız varsa doğanın imkanlarını kullanabilir, hem ücretsiz hem de doğal besin tüketebilirsiniz.
    - Tatile çıkacaksanız çok önceden bilet ve rezervasyon alabilirsiniz. Böylelikle çok daha ucuza tatil yapabilirsiniz.
    - Çeşme suyu kullanmıyorsanız hazır su almak yerine tatlı su çeşmelerini veya dağ suyunu bizzat kendiniz giderek doldurabilirsiniz.
    - Marka takıntısından kurturmak gerekir. Çünkü gerçekten gereksiz pahalı ürünler satılıyor. Aynı kalitede ürünü farklı markalardan çok daha ucuza alabilirsiniz.
    - Pazarlık yapabildiğiniz yerde pazarlık yapın. Pazarlıkta utanılacak herhangi bir durum yoktur ve sünnettir.
    - Şehir dışına çıktığınızda otel yerine couchsurfingden insanlarla tanışarak konuk olabilir hem ücretsiz kalabilir hemde dostluk kurabilirsiniz. Veyahut havaalanından zamanınız yok biryerlere gitmeye. Havaalanlarının uyumak için yeterince güvenli olduğunu unutmayın.
    - Hijyen gerektirmeyen ürünleri 2. el olarak satın alabilirsiniz. Örneğin dükkanınız için güvenlik kamerası alacaksanız sıfır almanıza gerek yok. Çalışan çok eskitilmemiş bir kamera işe yarar.
    - Ek gelir elde edebileceğiniz yöntemlere başvurabilirsiniz. Fotoğraf çekmek, blog-youtube üzerinden para kazanmak, makale yazmak, yazılım ve grafik işleri, seo, r10 üzerinden e ticaret vb. küçükte olsun cebinize biraz para girer. Ben ekstradan bu ve benzeri yöntemlerle öğrenci olarak cebime 100-200 tl para çıkıyor her ay.
    - Bazı basit ama gerekli ihtiyaçlarınızı kendiniz yapabilirsiniz (DIY) Örneğin kalemlik satın almak yerine, tablo satın almak yerine bütün bunları ve üretebileceğinize inandığınız şeyleri kendiniz yapabilirsiniz.
    - Saçınız ve cildiniz için pahalı bakım serumları almak yerine kendiniz yapabilirsiniz. İnternette güvenilir kaynaklarda bolca tarif mevcut bu konuda. Hatta şampuan, krem vb. ürünleri dahi kendiniz üretebilirsiniz.
    - Alışverişlerinizi sezon sonunda yapın.
    - Minimalist olun. Böylelikle gereksiz tüketimden kaçınmış olursunuz.
    - Ürünlerinizin garantisini iyi takip edin. Birçok küçük teknolojik ürün bozulunca garanti yerine direk çöpe atmayı tercih ediyoruz.

    Şuanlık aklıma gelenler bunlar. Başka aklıma geldikçe eklerim inşallah. Benim hayatımda uygulamaya çalıştığım yöntemler bunlar.