üniversite mezunlarının işsiz kalma sebebi

  • yanlış kurgulanmış sosyal politikalardır. ileriye dönük bir politikaya yetlenmişseniz, biraz daha ileri görüşlü olmak durumundasınızdır. Yoksa hem projeleriniz elinde patlar hem nüfus aç açıkta kalır, sefalet alır başını gider.
  • çok üniversite, çok mezun, çok sayıda az eğitimli diplomalı, az iş imkanı, iş imkanı sağlayanlardan az eğitimli ve az kalifiye ancak çok egolu kişilerin oranca çok olması, az sayıdaki eleman ihtiyacına çok sayıda başvuru sonucu az miktarda maaşla çok muhtaç yeni mezun haricinde tercih edilmemesi...

    var bi azlık-çokluk durumu...
  • eğitim kalitesinin piyasa taleplerini karşılamaması da olabilir. piyasanın aydınlanmaması da olabilir. piyasa gıda mühendisinin işletmesine yarar sağlayacağını düşünmezse çalıştırmaz, gıda mühendisi o piyasa için maddi bakımdan yarar sağlayamıyorsa da çalıştırmaz. onun yerine ağzı laf yapan birini bulup çalıştırmayı yeğler işletmeci.
  • hepsi için geçerli değil ama çoğunun "bunca yıl ben bu işi yapmak için mi okudum" demesi.
    bir işin ameleliğini yapmadan "o iş için aranan kişi" olunamaz.
  • üniversitelerin her yıl binlerce kabiliyetsiz ögrenciyi kabul/mezun etmesi.

    (bkz: ben) :)
  • boş beleş demeyelim de işgücü yetiştirmeyen diyelim. tarih felsefe falan okursun, sırtını devlete yaslayamazsan iş bulamazsın. ancak devlet sana iş bulmak zorunda değil. kendini geliştirmen için bölüm açmış, sen okumuş, kendini geliştirmişsin(!). zaten üniversite adının diğer anlamı da işkur değil. hadi tıp okuyamıyorsan mühendislik falan okusaydın. okudun mu? ne eksik? kendini geliştirmedin değil mi? geçer nota eyvallah dedin, üniversite bitti. türkiye'de çalışıp 3-5 bin dolar maaş hayal ediyorsun. hayalinden doları çıkar, lira yap orayı. belki iş bulabilirsin. arkadaşıma denk geldim. ne okuyorsun diye sordum. iş güvenliği gibi bir şey dedi. ne olcaksın dediğimde iş güvenliği uzmanı olurum herhalde dedi. iş imkanı var mı dedim, elimde diplomam olsun yeter dedi. neden yıllarınızı boşuna heba ediyorsunuz ki? gidin ara iş elamanı olun. herkes okumak zorunda değil. ama herkes okumak zorunda olduğunu hissettiği için okuyanların çoğu işsiz veya farklı alanlarda istihdam ediliyor. ne okuduğunu ve niye okuduğunu bilmek gerek. üniversite seni iş sahibi etmez. sana bir kapı açar. üniversite sana bir ünvan da vermez. öğretmenlik bitirince öğretmen olunmuyor. dolayısıyla atanamamış öğretmen de olmuyorsun. atanamayan işsiz olursun ancak.