ömer hayyam

  • Hayyam çadırcı demektir ve nişaburludur.
    çocuk yaşta keşfedenler için hayatı çekilmez kılar, depresyon sebebidir. olayı anlamınıza yardımcı olur ama sizi inanılmaz bir sıkıntıya strese, bunalıma sürükler. taki dünyanın fani olduğunu algılanınca büyük bir aydınlanma yaşatır. içinde her çeşit duygu ve aşkı saklar o rubailer. ben dediğim gibi çocukken tanıştım 1978 basım sebahattin eyüpoğlu çevirileriyle. üniversiteye başladığımda hepsini ezbere bilecek seviyeye geldim. tam 15 yıldır hemen hemen her akşam okurum. çok etkiler dünyanın eşşekler dünyası olduğunu anlarsınız, cennet ve cehennemi uzaklarda aramaya son verirsiniz, fanusun içindeki karınca olduğunuzu hatırlar, doğan günün elinde bir fenerle gelen hırsız olduğunu anlarsınız. kendini satmayan adamın ekmek bulamayacağını öğrenir, sevgiliyle tek başlı olan bir pergel gibi olmanız gerektiğini kavrarsınız, en büyük gücün sevgi olduğunu hissedersiniz, öte alemleri aramaya son verir, daha hayattayken bir şey bilmezken ölüm sonrasını sorgulamak için acele etmemeyi öğrenirsiniz.... uzata uzata gider bu liste kısaca hayyam size doğu ovalarından evrenin ne olduğunu göstermeye yeter de artar... akılla konuşması olan son sayfada ise ölümcül vuruşu yapar ve materyalin kıymetsizliği altında ezilirsiniz..... ama dibi görmeden hiç olamazsınız dibi göreceğim günü özlemle beklemekteyim.... sen olmasan hayyam... şu fakir halimle sana ne kadar teşekkür etsem az
  • "Bilmem kimim neyim,
    Benden ne kalır yarına,
    Cennet mi düşer yoksa;
    Cehennem mi payıma?"
    Ö.h.
  • Her sabah bir gün doğarken ,
    Bir günde eksilir ömürden.
    Her şafak bir hırsız gibi ,
    Elinde bir fenerle.
  • (bkz: alamut kalesi)
  • Abimin adıdır.
    ayrıca
  • Yaşadığı dönemde yürek isteyen düşünce yapısına sahip yazar, şair, filozof
    "Onların yediklerinin yanında şarap meze kalır"
  • "İçin temiz olmadıktan sonra
    Hacı hoca olmuşsun, kaç para!
    Hırka, tespih, post, seccade güzel;
    Ama Mevla kanar mı bunlara?"
  • Ne diyebilirim ki sana, varlığın sırları saklı senden, benden;

    Bir düğüm ki ne sen çözebilirsin, ne ben.

    Bizimki perde arkasında dedikodu;

    Bir indi mi perde, ne sen kalırsın, ne ben.
  • Ne sen sensin, Ne de ben ben,
    Ha sen sensin. Ha ben ben,
    Hem sen sensin, Hem de ben ben.
    Kim Söyler misin? Nedir? O sen, ben.
  • "kendi içmez,içeni kınamaya bayılır
    yüzünden aldatmaca,sahtekarlık yayılır
    şarap içmiyor diye kasılıp gezer ama
    yedikleri yanında şarap meze sayılır"

    Peki 900 yildir islam dünyasında hic zihniyet değişiminin olmamış olması.
  • Avcı yemi koydu ve bekledi sonra,
    Avına Adem adı ekledi sonra,
    Dünyada iyi, kötü her şeyi yapıp;
    Suçu hep başkasına yükledi sonra!
  • Evet (bkz: alamut kalesi)n'de (bkz: hasan sabbah) kendisinden çok etkilendiğinden bahseder. ruhlar aleminden bir ruh'un dediği gibi dibi görmek kolay değildir, inip çıkışlar fayda sağlamaz bildiğimiz anlamda. Türkiye'de basılmış bilinen 4 adet kitabı vardır.
    (bkz: Dörtlükler (Rubailer))
    (bkz: Çek Şarabı, Sev Güzeli)
    (bkz: Bir Islak Ateş)
    (bkz: Bir Çöl Rüzgarı Ömrümüz - Rubailer)
  • titanik'te rubailerinden kaldığı bilinen özellikle cebir konusunda iddialı olan matematikçi.
  • kimilerinin şarapçı deyip geçtiği ama aslında döneminin en büyük alimlerinden ve matematikçilerinden olan, imkansız bir aşka düştükten sonra kendini şaraba ve rubaiye vuran büyük sanatçı ve ilim adamı.
  • "Kim demiş haram bilmez Hayyam?
    Ben helali haramı karıştırmam
    Seni içilen şarap helaldir,
    Sensiz içilen su bile haram."
    Pek sevdiğimiz İran'lı filozof, şair, matematikçi ve astronom.
  • Cennette huriler varmış, kara gözlü
    İçkinin de ordaymış en güzeli
    Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz
    Bak bir yanda şarap, bir yanda sevgili...
  • Hayyam Çadırcı demektir,babasının mesleğinden gelir bu isim.Dömemine göre demicem, ßu döneme göre de hala sözleri çok cesur,baş kaldıran ve gerçeklere değinen anlatımları vardır.Arada muzansel de takıla büyük bir matematikçi,astronom ve şairdir.İranlıdır,mezarı da orda bulunmaktadır,çok severim kendisini.
  • Gıyaseddin Eb'ul Feth Ömer İbni İbrahim el-Hayyam veya Ömer Hayyam, İranlı şâir, filozof, matematikçi ve astronom.
  • ben de size bir tüyo vereyim ozaman arkadaşlar. ömer hayyam' ın rubaileri a a b a şeklinde uyaklanır. günümüze gelen rubailerin çoğu ona ait değildir. toplamda 75 ila 150 rubaisi günümüze ulaşabilmiştir.( çünkü kendisi dinsizlikle de suçlandığı için eserlerinin çoğu yakılmıştır rasathanesiyle birlikte) geriye kalanların çoğu uydurmadır, çeviri yapılırken de buna uymayan ya da farsçadan türkçeye çevirirken uyakları uydurmada zorluklar yaşanabildiği için türkçesinde bu uyak olmayanları da olabilir. burda çevirmenin uzmanlığını görebilirsiniz.

    bu durumda bir rubainin ömer' e ait olup olmadığını anlamak için bakmanız gereken konusu olacaktır. konu aslında şarap ve sevgili dudağı ( sex ) gibi görünse de katmanlı bir anlatımı olacaktır. görüntüde sevgiliye duyulan aşkı ve ayyaş bir aşığı anlatan rubailerdir ama anlamın 2. ve 3. kapısında sarhoşluğun allaha olan sevgiden kaynaklanan bir ayyaşlık olduğunu, şarabın ise akılla düşünmeyi bırakıp kalple düşünmeye yönlendiren simgeleri temsil ettiğini göreceksiniz. günümüze kalp gözü açık olmak ya da kalp çakrası açık olmak gibi uyarlanabilir.çünkü kalp gözü açık olan insana baktığımızda normal bir insana göre çok daha fazla sevgi doludur ve muhammediliğe yaklaşmıştır artık onun yolu velayettir. ömer hayyam' ın ise döneminin şartlarını gözönüne alırsak o kadar alim olmasını kalp gözünün açık olmasına bağlayabiliriz. aslında alimden çok veliliğe gelmiştir ama üstadı yoktur. zorluk çekmesinin asıl nedeni de budur.
    kalp burda allahın evidir ve ömer hayyam ' ın yunus emre'den esinlenmesinin nedenidir.( çağ olarak kesin bilgiler olmasa da birkaç kaynakta bu şekilde geçer. )
  • hakkında çok fazla kitap okuduğum bir insan vede beğendiğim karakter
/ 2