boş ol

  • 3 kere söylendiğinde nikahı düşüren söz olarak bilinir. ancak nikah bir anda düşmediği gibi, islam dini kadını ve -varsa- çocukları ortada bırakmamak için, bunlarla birlikte pişman olup dönme yolu da olabileceği veya sorunun çözülme ihtimali olduğu için, boşanmayı bazı şartlara bağlamıştır.
    ***
    bu hakkın ismi talak’tır ve islam inancında erkeğin boşanma hakkıdır. (kadının boşanma hakkı iftida’dır.)
    ilk olarak talak hakkı bir defada bu şekilde 3 kere kullanılmaz, daha doğrusu bu şekli doğru bulunmaz. hatta abdu yezid’in oğlu rukane bir seferde 3 talakla eşini boşamış, pişman olup resulullah’a gittiğinde “bu 1 talaktır, eşine dönebilirisin.” demiştir.

    gelelim sürecin nasıl işlediğine;
    öncelikle talak hakkını kullanırken, ilişkiye girilmemiş olması ve kadının adetli olmaması gerekir. bunun sebebi kötü niyetli boşanmayı engellemektir, bunun yanında ilişki sonrası ilginin azalmasının boşanmaya yol açmaması içindir. kadın adetli iken talak hakkı yoktur, boşanma gerçekleşmez.
    kadın ve erkek temizken talak gerçekleşirse eğer, kadın yine o evde kalmaya devam edebilir ancak cinsel ilişki bu sürede yasaktır. bu da kadının bir evi barkı olsun diyedir, erkek sokağa atamaz evden kovamaz.
    talak süresi adet olduktan sonra bir dahaki adete kadardır, kadın adet olmuyorsa süre bir aydır.
    (kadın hamile ilen talak olursa erkek doğuma kadar kadının ve çocuğun masraflarını karşılamakla mükelleftir, çocuk doğduktan sonra da erkekte kalacaksa sütten kesilene kadar çocuğun masrafları karşılanır. nafaka konusu ise ayrıca halledilir.)
    kur’an’a göre 3 talak arka arkaya yasaklanmıştır, lakin bazı mezhepler bir defada 3 talak’ı kabul ederler.
    eğer 2 talak gerçekleşmiş 3. kez bu hak kullanılırsa artık eşler birbirine haram olur. talak hakkı kullanılırken en az 2 şahite de bildirilmesi gerekir.
    talak süresi içinde pişmanlık olur ya da sorun çözülürse eşler birbirine dönebilir. lakin burada erkeğin iyi niyetli olması mutlak şarttır, eğer kötü niyet barındırıyorsa kadına yaklaşamaz.

    yani erkek sanki istediğini yapar gibi bu hak anlatılıyor ancak islam böyle bir özgürlüğü erkeğe vermez.

    boşanma sözü tam olarak söylenmezse bu talak sayılmaz, niyet açıkça ortaya koyulmalıdır. mesela “senden boşanacağım” demek boşanmayı doğurmaz. ancak sinirle boşanma gerçekleştirmek bir talak hakkınızı kullanmanıza sebep olur. her ne olursa olsun 3. kere talak hakkı kullanılırsa artık geri dönülmez nikah düşer, bu yüzden dikkatli olmak lazımdır.

    talak sonunda erkek geri dönmek ister de kadın dönmek istemezse nikah yine düşer. erkek iyi niyetli bile olsa kadının evlilikten vazgeçme hakkı vardır.
    ***
    islam alimi değilim, konu hakkında bilgim bu kadar umarım önemli bir şey atlamamışımdır.