bilim ile din

  • Karşı karşıya getirilerek birbiri üzerinden tanımlanmaya çalışılan iki kavramdır.

    Bilimin mücadelesi dinle değil, batıl inançlar ve dogmatik ön kabullerledir. Dolayısıyla bilim ve din arasında bir çatışma sözkonusu değil, çatışma, hakikati savunanlarla birtakım batıl inançlar/ dogmatik ön kabuller aracılığıyla insanlar üzerinde tahakküm kurmaya çalışanlar arasındadır.

    Batıldan, tutuculuktan, insanlar arasında ayrım yaratan söylemlerden arındırılmış bir din ile bilim sağlıklı bir toplum yaratabilir.
  • bilim ile din arasında mutlak surette bir bağlantı vardır zira bugün bilimin bu denli ilerleyişi rönesans ve kilisenin reformasyon süreci sonucunda gerçekleşmiştir. Ayrıca islam dininin kutsal kitabı olan kuran-ı kerim'in bir suresinde 'yeryüzünde gezip dolaşın da, yaradılışın nasıl olduğuna bakın.' şeklinde bir ayet mevcuttur. yine aynı kutsal kitap düşünmeyi ve akletmeyi emretmektedir. Sanılanın ve uygulananın aksine dinler bilimi önemsemektedir. Dinin evreni ve insanı daha fazla meraka teşvik edici bir unsur olması gerekmektedir. Ancak bugün dini kendi olgularına göre şekillendiren kesimler yüzünden bilimsel anlamda doğu, batı karşısında geri kalmıştır. Öyle ki evrime dair düşünceler, Darwinci evrimden daha farklı bir şekilde ilk olarak İslam düşüncesinde ortaya çıkmıştır. Ancak İslam dünyasının fikir üretmeyi bırakması hasebiyle bugün varoluşa dair konuşulmaya devam eden tek bilimsel düşünce evrimdir. halbuki islamın ilk yıllarında tıp, matematik, astronomi vb. bilim dallarında büyük ilerleme kaydedilmiş, bilimle ilişkili felsefi bir anlayış hüküm sürmüştür. konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için (bkz: sinan canan)(bkz: kimsenin bilemeyeceği şeyler)
  • mukayese edilemez iki farklı kavramdır. genel olarak bilim, bizim evreni anlamaya çalışmaktaki yolculuğumuzda elde ettiğimiz bulguların dinlerle veya dogmalarla uyumlu olmasıyla ilgilenmiyor. sadece elimizdeki verilerden hareketle şimdiye kadarki teklif edilenlerin ilerisinde bir şeyler bulmaya çalışıyoruz. bu elde ettiğimiz bulguları ise daha ilerisine geçmek için kullanıyor veya yanlışlayana kadar doğruluğunu test ediyoruz ve literatüre geçiriyoruz. on binlerce yıllık bir kümülatif birikim sonucu bugünlere geldik ve ilerisine geçmeye çalışıyoruz.

    ayırt etmeksizin bütün dinler ise, varolageldikleri zaman dilimi içerisine kadarki bilinmeyenlere, merak edilenlere mistik bir dille açıklama getirmeye çalışmış, fakat zamanlarının ötesinde yapılan yeni keşifler sonucunda bulunan yeni bulgular ile insanların kafalarındaki soru işaretlerinin artması itibariyle çözüm getiremez olmuşlardır. din alimleri de, mensup oldukları inançtan hareketle bu mistik anlamları esneterek, zorlayarak aslında dinin bu soruları da cevapladığını, ama o zamanki aklımız ermediği için bu ilahi kudretten faydalanamadığımızı söylemişler/söylemektedirler. hiçbir din, ilerisine ışık tutacak bir bilimsel keşfin öncüsü olmamıştır ne yazık ki, fakat dinlerin tamamında bu evreni yaratan tanrının kendi yarattığı evrenle ilgili yanlış bilgiler veremeyeceği gibi doğru bir fikir bulunduğu için bugünün din adamları bu iki kavramı birbirinden ayrı değerlendiremezler, bu sebepten müslümanlığın kutsal kitabı kuran-ı kerim'in bilim konusunda yanılmadığını kanıtlayabilmek için yüz binlerce kitap yazılıp piyasaya sürüldü son yüzyıl içinde. diğer semavi dinlerin mensupları ise sonraları reformist bir bakış açısıyla dinlerindeki dünyayla, evrenle, biyolojik yaşamla ilgili açıklamaları mecazlı söyleyişler olarak aldılar. dinin potporik ve sembolik kısımlarını uygulayıp bilimin içine karıştırmamaya başladıklarında islam'ın zamanında başlattığı rönesans'ın fersah fersah üzerine çıktılar.
  • Zamanında derinlemesine incelemiştim burdan
  • ikisinin de kulvarları farklıdır. çatışma değil uzlaşma yaratılmalıdır.
  • Dogrusu bilim vs dindir.bir tanesi sorgulamaya acikken digerinde boyle birsey mumkun degildir.kurallar bellidir.
  • bence aslında gayet de birbiriyle örtüşen ve birlikte ilerleyen iki olgudur. Tıpkı felsefe&bilim ilişkisi gibi din de bilim için teşvik edici ve ilerletici bir güç konumundadır.
  • insanlığın mutluluğunu amaçlayan iki farklı alandır. bilim de din de insan için vardır. yanlış olan; dinin kişisel yorumlarla topluma dayatılması ve resmi bir inanç sistemi olarak takdim edilmesi ve bilimin, yıkım ve yok etmek gibi amaçlarla kullanılmasıdır. ayrıca dinin bilimin önüne geçirilmesi, bir nevi bilim-din yarıştırması yapılması doğru değildir. bilim aklını kullanmanın, din ise davranış biçiminin; davranışın, sözün ve insan halinin iyiye, doğruya, güzele yönlendirilmesinin adıdır.